Modificarea Codului Rutier: Obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire în timpul zilei

Începând cu data de 13 iunie 2023, Parlamentul României a adoptat o modificare în Codul Rutier, care impune conducătorilor de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere utilizarea luminilor de întâlnire în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri publice. Această modificare a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 521/13.VI.2023.

Luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă

Conform modificării aduse Codului Rutier, la articolul 44, alineatul (2), se precizează clar că toți șoferii sunt obligați să folosească luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă în timpul zilei. Această măsură vine în sprijinul siguranței rutiere și contribuie la o vizibilitate mai bună a vehiculelor pe șosele.

Obligația de a folosi luminile de întâlnire

Articolul 108, alineatul (1), litera a), punctul 7, stipulează că nerespectarea obligației de a folosi luminile de întâlnire în timpul zilei pe toate categoriile de drumuri publice poate atrage sancțiuni. Începând cu data de 12 iulie 2023 (la 30 de zile de la publicare), sancțiunea pentru neutilizarea luminilor de întâlnire este de 290 de lei. În cazul în care sancțiunea este achitată în termen de 15 zile, se aplică o reducere de 50%, astfel că amenda poate fi plătită în valoare de 145 de lei.

Avantajele utilizării luminilor de întâlnire în timpul zilei

Această modificare legislativă vine în concordanță cu recomandările experților în siguranța rutieră, care susțin că folosirea luminilor de întâlnire în timpul zilei poate reduce riscul de accidente. Beneficiile utilizării luminilor de întâlnire includ:

  1. Vizibilitate crescută: Luminile de întâlnire asigură o vizibilitate mai bună a vehiculelor pentru ceilalți participanți la trafic, facilitând recunoașterea acestora într-un mod mai rapid și mai eficient.
  2. Prevenirea coliziunilor: Prin folosirea luminilor de întâlnire, riscul de coliziuni frontale sau laterale este redus, deoarece vehiculele sunt mai ușor de observat și de evitat.
  3. Reducerea accidentelor în condiții de vizibilitate scăzută: Utilizarea luminilor de întâlnire în timpul zilei este utilă și în condiții de vreme nefavorabilă, precum ceața sau ploaia, când vizibilitatea este redusă. Astfel, ceilalți șoferi vor fi mai atenți și vor putea reacționa mai prompt în cazul unor situații de urgență.

Concluzie

Modificarea Codului Rutier, care impune utilizarea luminilor de întâlnire în timpul zilei, reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea siguranței rutiere în România. Este responsabilitatea noastră, ca șoferi, să respectăm această obligație legală și să contribuim la prevenirea accidentelor și protejarea vieții noastre și a celor din jur.

Publicat în data: 2023-06-13 22:57:53 - Ultima actualizare: 2023-06-14 09:13:06
Intrebari salvate
Salvează întrebările pe care vrei să le înveți
Întrebările salvate vor apărea în pagină ta de întrebări salvate. Vei avea un chestionar format doar din întrebările salvate de tine.
Codul Rutier 2024
Descoperă Codul Rutier actualizat în 2024
Învață Codul Rutier
Contul meu
Intră în cont pentru a nu pierde progresul tău de învățare. Dacă nu ești autentificat, progresul tău se poate pierde la închiderea browser-ului.
Luminile de întâlnire în timpul zilei
Luminile de întâlnire în timpul zilei
Modificarea Codului Rutier, care impune utilizarea luminilor de întâlnire în timpul zilei, reprezintă un pas ... citește tot
Cum te înscrii la școala de șoferi
Cum te înscrii la școala de șoferi
Dacă ești în căutarea unei școli de șoferi, există câțiva pași importanți pe care trebuie să îi urmezi pentru a te înscrie. Iată ce trebuie să faci ... citește tot
Cum alegi o școală de șoferi
Cum alegi o școală de șoferi
Cand vine vorba de alegerea unei scoli de soferi, exista o multime de factori de luat in considerare. Fie ca esti incepator sau... citește tot
Top întrebări greșite examen DRPCIV
Top întrebări greșite examen DRPCIV
Cele mai grele întrebări la examenul DRPCIV cu explicații și variantele corecte. Acest top conține răspunsurile utilizatorilor din ultimele 24 de ore și este actualizat în timp real!
Toate întrebările DRPCIV
Lista de întrebări pentru examenul auto DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) conform ultimelor modificări aduse Codului Rutier.
Chestionare auto 2024
26puncte.ro te ajută să te pregătești pentru examenul auto. Pe acest site găsești mediu de învățare, chestionare online, statistici evoluție și multe alte unelte pentru a te pregăti!
Download on the App Store Get it on Google Play